Det är lätt att duka under av julens krav. hur gör man för att stå emot klapphets, matorgier och det perfekta, myspyntade hemmet?
– Vi måste sluta koppla vår självkänsla till prestation och våga prata med varandra om förväntningar, säger psykologen caroline kraus.
Vi matas hela tiden med bilder av den ”perfekta julen”. En vacker och harmonisk familj samlas i ett ombonad och mysigt hem där brasan sprakar bredvid den klädda granen. Julbordet svämmar över med hemlagade delikatesser och julklapparna ligger vackert inslagna och väntar på att öppnas av förväntansfulla barn. Ingen är stressad. Ingen har ont i magen över kreditkortsräkningen som väntar i januari. Ingen grälar eller dricker för mycket.
– Det är en genomkommersialiserad bild av julen som, trots att den förmodligen inte är särskilt sann, har blivit norm, säger psykologen Caroline Kraus.
Den kommersiella bilden är okej i ett sammanhang där det handlar om att sälja produkter. Men när vi som individer anammar den blir det knepigare. Caroline Kraus menar att fantasibil- den lätt kan skapa en oro för att inte räcka till. En känsla som egentligen är ett uttryck för en mycket dju- pare fråga om värderingar.
– I dag är det vanligt att koppla sin självkänsla till prestation. Vi jagar efter nya statussymboler att fylla våra liv med utan att reflek- tera över vad som verkligen är viktigt och får oss att må bra.
Att alltid sträva efter mer är ett djupt mänskligt bete- ende och är en drivkraft som vi har haft nytta av ge- nom evolutionen. Men i vårt moderna samhälle kanske den ambitionen har gått för långt?
– Forskning visar att vi in- te blir lyckligare på djupet av att leva i överflöd – det gäller i allra högsta grad vå- ra barn.
Hon tycker att vi ska våga prata med varandra om vil- ka förväntningar vi har på julen. Ta en diskussion om konsumtion och vilka kon- sekvenser den får.
– Min erfarenhet är att barn är generösa och förstå- ende. Kanske kan man komma överens att satsa på lite färre julklappar men som i stället håller över tid? Eller att skänka pengar till välgörenhet, säger Caroline Kraus.
Även våra relationer sätts på prov under julfirandet. Särskilt om man reser långt för att hälsa på släkten och inte kan åka hem när irrita- tionen kokar inom en.
– Familjen är viktig och just under julen tycker jag att man ska försöka umgås.
Tricket är att hitta former där alla står ut. Se till att planera. Kanske kan ni gå till kyrkogården och tända ljus på anhörigas gravar? El- ler ta en promenad efter middagen så att faster Mär- ta slutar pimpla vin?
– Det erbjuds många kon- serter såhär års – varför inte gå på en sådan? Då slipper ni prata med varandra, sä- ger Caroline Kraus med ett skratt.
Knep för att få julefrid
Har farbror Sven ovanan att dricka för mycket under julmiddagen? Bjud honom på lunch i stället. Avrunda med en promenad och kör hem honom innan Kalle Anka börjar.
Ska din syrra alltid göra upp och prata barndomens orättvisor på julaftonskvällen? Ordna spelkväll. Ladda med ett evighetsparti Trivial Pursuit eller Alfapet och se till att hon har obegränsad tillgång på choklad.
Håller din mamma på att driva dig till vansinne redan till sillen? Tänk på att du snart får åka hem till ditt eget liv igen. Erbjud dig att ta hand om disken och njut av lugnet i köket när de andra ser på tv och samla dig.